Ön itt van most:
Címlap

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!

> Kiadó  


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /web/bepatek/iparihirek.hu/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
A megtakarítási oldal PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rákos Csaba   
2009. július 20. hétfő, 00:00

Certuss gőzfejlesztőkről megtakarítási oldalról

„Nagy létesítmények korszerű, energia-hatékony épületgépészete” címmel indított előadássorozatot tavaly novemberében a Magyar Épületgépészek Szövetsége. A kezdeményezés sikerességét bizonyítandó nagyszámú részvétel és érdeklődés miatt a rendezvénysorozat idén is folytatódott Budapesten, Pécsen, Szegeden, Győrben Miskolc-Tapolcán, Debrecenben és Zalacsányban.

Azok akik nem tudtak részt venni az előadásokon most az iparihirek.hu jóvoltából egy-egy előadó cég által ismertetett témáról kapnak a portálon tájékoztatást.

Bepatek Kft. részéről Rákos Csaba ügyvezető és Biberika János Budapesten tartott előadásából a jelenlévő tervezők és kivitelezők megismerhettek egy bemutató számítást a Certuss gőzfeljesztőkkel elérhető megtakarításokról a nagyvízterű kazánokkal szemben.

A Certuss gőzfejlesztők számos előnyén túl az előadáson a költségoldal került fókuszba, a gázenergia felhasználásának és költségének számításán keresztül. Az előállított gőz árában a gáz jelenleg kb. 80%-os arányt képez, így a kiszámított megtérülési értékeket még kb. 20%-kal alá is becsüljük.

Gőzteljesítmény: 1000 kg/h gőz

Gázfogyasztás teljes terhelésnél: 72,7 m3/h

A földgáz ára: 110 Ft/m3

Reggel üzem indításkor elzárt gőzvezeték mellett ha elindítunk egy klasszikus felépítésű kazánt és megvárjuk, amíg az üzemi nyomás kialakul benne, legalább 20 perc fog eltelni.

A kazán évenkénti beindításának száma (normál 1 v. 2 műszak esetében): 250

A kazán évi üzemórájának száma 1 műszakos üzem esetében: 2000

Kondenzarány: 50%

Gőzrendszer nyomása: 6 bar

A kazán évi átlagos kihasználtsága: 50%

*Megjegyzés: a kazán által ténylegesen előállított ill. felhasznált gőz mennyisége viszonyítva a kazán névleges maximális teljesítményéhez (ez átlagosan kb. 40-60%)

Felfűtési veszteség

A háromhuzamú kazán minden nap legalább 20 percet teljes terheléssel fűt fel (tapasztalataink szerint ez sokkal hosszabb idő is lehet), míg gőzt tud termelni. Ez egy értelmetlen energiaveszteség, ami a kazán lekapcsolása után a kihűléssel és a kéményen keresztül hasztalanul elvész és minden nap ismétlődik.

Háromhuzamú kazán felfűtési vesztesége 20 perc felfűtés esetében=

0,33h felfűtési idő x 72,7 m3/h gázfogyasztás x 250 indítás/év x 110 Ft gázár = 666 417 Ft/év

CERTUSS gőzfejlesztő felfűtési vesztesége =

0,05 h felfűtési idő x 72,7 m3/h gázfogyasztás x 250 indítás/év x 110 Ft gázár = 99 963 Ft/év

Évente a fenti példával számolva 566 454 Ft-tal kell kevesebbet fizetni felfűtési veszteségre CERTUSS gőzfejlesztővel.

Teljes gáztalanítás

A háromhuzamú kazán biztonságos üzeméhez elengedhetetlenek a tápvízzel kapcsolatos szigorú előírások. A szabályok miatt teljes gáztalanítás szükséges. Ennél a kazán tápvizét 104°C-ra kell melegíteni, ami jelentős gőzveszteséggel jár. A teljes gáztalanítás energiafelhasználása kb. 2-4%-a a kazán által előállított energiának. 3 %-kal számolva:

2000 üzemóra x 72,7 m3/h gázfogyasztás x 110 Ft/m3 x50 % kazánkihasználtság x 3% =239 910Ft.

CERTUSS gőzfejlesztők esetén a gáztalanítást vegyszer adagolásával érjük el, melynek költsége jelen esetben kb. 133 000Ft. Így a gáztalanításból eredő megtakarítás évente 106 910 Ft. Emellett még egyszeri többletköltség is jelentkezik a teljes gáztalanító beszerzésével.

3.) Sugárzási veszteség

A CERTUSS gőzfejlesztő rendelkezik egy szabadalmaztatott levegőköpenyes hűtéssel, mely a berendezés sugárzási veszteségét 0,2 % alá redukálja. Összehasonlításul a sugárzási vesztesége egy szokásos ásványgyapot szigeteléssel ellátott kazánnak 1-2% (a nagy felület és a magas felületi hőmérséklet miatt) Számoljunk csak 1 %-kal, így a megtakarítás CERTUSS-al (figyelembe véve a CERTUSS 0,2 %-os sugárzási veszteséget):

2000 üzemóra x 72,7m3/h gázfogyasztás x 110 Ft/m3 x ( 1 % - 0,2 % ) = 127 952 Ft a sugárzási veszteségből eredő többletköltsége egy hagyományos kazánnak a CERTUSS-al szemben.

4.) Kondenzátum hővisszanyerés PARCOVAP sarjúgőzhasznosítóval

Ez a gőzfejlesztővel összehangolt speciális hőcserélő lehetővé teszi magas kondenzátum aránynál a 10% feletti energia-megtakarítást, nem igényel külön szabályozást, nem igényel külső energia- ellátást, mert a PARCOVAP direkt a CERTUSS-hoz lett kifejlesztve.

A megtakarítás nagysága a kondenzátum mennyiségétől és az üzemi nyomástól függ. Jelen példánál ez az érték: kb. 979 428 Ft lenne évente.

 
Hozzászólások (1)
Ez egy nagyon hasznos cikk
1 2009. június 03. szerda, 14:39
Benedek Sándor
Sokat tanultam ebből a cikkből. Köszönöm, hogy közzétették.
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.