Teljes gőzzel az italgyártásban is |
Írta: Horváth Andrea |
2015. február 23. hétfő, 00:00 |
Sör, pálinka, ásványvízA gőztechnológia az élelmiszeripar minden területén hatékony, gazdaságos megoldás. A különböző italtermékek gyártásában többféle funkciót is ellát eredményesen, amit a CERTUSS gőzfejlesztők partnereinek visszajelzései, tapasztalatai tükröznek legjobban. Wagner Gábor "Cégünknél a gőzfejlesztőknek két felhasználási módja is van. Az egyik, amikor a palackozó gépsornál a központi tisztítórendszerben elviszik a gőzt és ott meleg vizet állítanak elő. Ez lemezes hőcserélőn keresztül történik. "Egy slim fóliával ellátott flakonos új terméket dobtunk piacra, amelynek csomagolási technológiája igényli a CERTUSS gőzfejlesztők használatát. A műanyag palackokra a gőz segítségével zsugorítjuk a fóliát. Egy hasonló flakont kell elképzelni, mint amiben a joghurtos termékek vannak." Horváth Béla "Üzemünkben fertőtlenítés és sterilizálás során használjuk a gőzt, amelyre a Certuss gőzfejlesztő a legjobb a piacon, használata nálunk elengedhetetlen." A 2013-ban telepített CERTUSS Junior 500-as gyorsgőzfejlesztő a kisüsti technológiát látja el gőzzel, s máig kb. 2700 üzemórát ment. 20-22 perc alatt fűti fel a 600 literes üstöt a forráspontra. Eddig 140 ezer liter pálinkát főztek a segítségével. Az oszlopos technológia főzőberendezésének gőzzel történő fűtése is folyamatban van, amely fejlesztéssel további jelentős energia megtakarításra kerül sor, mivel a gázégős fűtést ki lehet iktatni majd a rendszerből.
|