Cégriport: Hungarika Nagykőrösi Konzervüzem Nyomtatás
Írta: Horváth Andrea   
2013. október 08. kedd, 00:00

Gyümölcsbefőtték és biolekvárok CERTUSS-szal

  Hungarika Konzervüzem Nagykőrös Hungarika Konzervüzem

A nagykőrösi konzervgyártás több mint százéves ipari múlttal büszkélkedhet, hiszen az 1892-ben alapított Gschwindt-gyár a környék kitűnő gyümölcs- és zöldségtermesztésének köszönhetően dinamikusan fejlődött a második világháborúig. Az 1950-es években már Nagykőrösi Konzervgyár néven a főleg külföldre termelő szocialista termelési berendezkedésű üzem tovább fejlődött egészen az 1980-as évekig, mikor Európa második legnagyobb konzervgyáraként tartották számon, több mint 2400 alkalmazottal, jól csengő márkaneveivel és termékeivel. A rendszerváltás utáni privatizáció során a gyár francia kézbe került és felszámolta termelését.

A szomorú sorsú konzervgyár eszmei örököse, a 2003-ban indult magyar tulajdonban lévő HUNGARIKA Kft.-t főleg az a cél vezérelte, hogy exkluzív magyar minőségi termékeket állítson elő és külföldön létrehozott kiskereskedelmi egységeken keresztül népszerűsítse és eljuttassa hazai termékeit a világpiacra.

Hungarika termékek Hungarika termékek A sikerük kulcsa, hogy a HUNGARIKA termékek magyar alapanyagból, magyar csomagolóanyag felhasználásával és magyar gyártással készülnek. E három lényeges tényező teszi lehetővé, hogy a nevet büszkén viselhesse a termék.

Csomagolóanyagként csak üveget használnak, mely a legtisztább, legstabilabb és legesztétikusabb formája a csomagolásnak. Az üveg minden más csomagolóanyaghoz képest jobban megőrzi a bele töltött termék színét, aromáját, zamatát. Korlátlanul használható, így környezetünk terhelése is alacsonyabb lehet más csomagolóanyagokhoz képest, ezért folyamatosan működtetik üveg-újrahasznosító, visszagyűjtő rendszerüket.

A Hungarika Konzervüzem saját és bérgyártott termékeket állít elő. A termékek között megtalálhatóak a klasszikus ízű gyümölcsökből készült ívólevek, nektárok, befőttek, lekvárok, a zöldségekből készült savanyúságok, mártások, krémek. Külön büszkeségük, hogy a természethez való visszatérés zászlóshajói lehetnek a bio termékek gyártása területén is! A cukorbetegeknek és kórházaknak is kínálnak alacsony energiatartalmú élelmiszert a befőttek és az édességek területén.

A konzervüzem 2011-es teljes átalakítása és felújítása során nagy kapacitású CERTUSS kazánokat állítottak üzembe, melyek több funkciót és technológiai folyamatot is támogatnak. Az üzem kialakítása során a fő cél az volt, hogy a széles termékkörhöz szükséges gőzt az Universal 1000 típusú berendezések megfelelően tudják biztosítani.

Hungarika konzervgyár Hungarika konzervgyár Érdekesség, hogy a feldolgozás folyamatai során a gőzkazánok 10bar üzemi nyomást biztosító gőzét a különböző technológiai folyamatokhoz különböző nyomáson használják fel. A zöldség és gyümölcsök feldolgozásához szükséges sejtlazítás alkalmával szükséges 2-3 bar nyomású gőztől a sterilizáláshoz szükséges 10 bar nyomású gőzig, szinte minden nyomástartományban használnak fel gőzt. A melegítés és főzés hőmérséklet tartománya határozza meg egy-egy zöldség-gyümölcs ízének a kiteljesítését, ezért fontos, hogy a legjobban és széles körben rugalmasan felhasználható gőzt minden alapanyaghoz különböző hőmérséklettel lehessen feldolgozni. Ezt a legjobban a gőz tudja biztosítani, hiszen a nyomáskülönbség hőmérséklet különbséget is jelent. Az összes termék tartósságát a technológiai folyamatok zárásaként a pasztőrözés, vagy sterilizálás biztosítja, ami szintén egy vizes üzemben a legoptimálisabb eszköz.

Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva egyértelműen kijelenthető, hogy csak akkor lehet exkluzív végterméket készíteni, ha a technológia is hasonló minőségi szintet képvisel.

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.