Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Rovatok > Hírek Gyorsasági rekord gőzzel

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!

> Kiadó  


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /web/bepatek/iparihirek.hu/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
Gyorsasági rekord gőzzel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2010. február 21. vasárnap, 00:00

Gőzautó rekord: "A világ leggyorsabb vízkazánja"
gőzautó rekord

A világ leggyorsabb gőzautójával egy 103 éves gyorsasági rekordot döntött meg egy angol férfi. III. Charles Burnett versenyautójával átlagosan több, mint 224 km/h sebességgel száguldott a kaliforniai Mojave sivatagon keresztül.

Ezzel Burnett 20 km/h –val gyorsabb volt az amerikai Fred Marriot 1906-os Stanley Stearner-énél. A gőzüzemű járművel tett rekordok közül ez szolgál a Föld leghosszabb, megszakítás nélküli, gyorsasági rekordjának. Burnett rekordjárművét a világ leggyorsabb vízkazánjának is nevezik, 3 tonnás, csaknem 8 méter, kerekei rakétára hasonlítanak. A gépet tizenkét bojlerrel szerelték fel, és egy kereken 3 km hosszú tömlő rendszert tartalmaz.

„Fantasztikus volt, minden percet élveztem. Az autó valóban csodálatosan kezelhető volt.” Nyilatkozta Burnett, aki a dél-angliai Hampshire grófság leszármazottja. A járművet egy Beaulieu-i Motor Múzeumban állítják ki Hampshire-ban.
 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.