Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Rovatok > Hírek Díjazott találmány

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!

> Kiadó  


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /web/bepatek/iparihirek.hu/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
Díjazott találmány PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2010. március 19. péntek, 12:00

Biogázból gőz - egyedülálló innováció

Maklad díj  

A 2008-as nürnbergi „Messe Brau” vásáron egy osztrák feltaláló kereste fel a Certuss standját. Találmánya a MAKLAD-Injektor, egy magas nyomású, forrógőz-injektor szennyvíz-sterilizálásra. A speciális gőzsugárszivattyú- rendszert szabadalmaztatták. 2007 végén a Párizsban megrendezett Pollutec Nemzetközi Környezetvédelmi Kiállításon az Európai Környezetvédelmi Sajtó (EEP) és az Európai Környezetvédelmi Szakemberek Egyesületeinek Szövetsége (EFAEP) bronz díjjal tüntette ki a környezetkímélő technológiát.

Az osztrák Maklad Fluid- & Systemtechnik az ún. folyamatos szerves szennyvíz-tisztító berendezés megtervezésével alkotott újat. Az innováció valójában egy injektor, ami a jól bevált közvetlen gőzsugaras injektálás technológiai elvén alapszik. A 150 °C-os befúvatott gőz képes a génkezelt vagy bakteriális folyamatok révén megváltozott szennyvizek sterilizálására is, és egymagában helyettesíti az általánosan használt keverőt, homogenizálót, hőcserélőt és vákuumpumpát egy adagolórendszer beiktatásával. Ezáltal nem csak anyag- és időmegtakarítást, hanem 95%-kal kevesebb energiafogyasztást ér el!

A rendszert az élelmiszeripari szemét felhasználásánál alkalmazzák. Az ilyenfajta hulladékot néhány éve nem lehet például állatok etetésére felhasználni. Szelektív hulladékként kell kezelni és ennek megfelelően előkészíteni. Az első lépés a higiénia, ami azt jelenti, hogy a Maklad- Injektorban a hulladékot cirka 130 °C-on közvetlenül összekeverik gőzzel és ezáltal sterilizálják. Így lehet a szemetet tovább fermentálni, vagyis biológiailag átalakítani. Az ennél a folyamatnál nyert biogázt fel lehet használni áram és gőzelőállításra. Ez az oka, amiért a Maklad rendszert díjjal tüntették ki Párizsban.

Certuss biogáz üzemben A nyertes innováció lelkének egy jelentős részét a Certuss Junior 600-as jelenti, melyet egy speciális biogáz égővel látott el a Certuss fejlesztő csapata. A gázszakasz főalkatrészei nemesfémből készültek. A gőzkészülék vezérlése és ellenőrzése az üzemeltető irányító központjából történik, melyhez a Certuss Thermotimat szabályzót is bekötötték. A fontos információkat, mint gőz- és tápvíz hőmérséklet, üzemállapot, üzemidő és gázfelhasználás ebbe a központba továbbítják. Energiamegtakarítás céljából a felhasználói oldalon rendelkezésre álló, fel nem használt meleg vizet egy hőcserélő dolgozza fel a tápvíz-előmelegítéséhez.

A létesítményt vízelőkészítéssel, CVE egységgel, és kéménnyel egy 20 láb magas ISO konténerbe installálták. A biogázégő hivatalos üzembe helyezését TÜV-engedélyezéssel 2010 tavaszára tervezik.
 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.