Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Rovatok > Hírek Sörfőzés CERTUSS módra

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!

> Kiadó  


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /web/bepatek/iparihirek.hu/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
Sörfőzés CERTUSS módra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2010. október 11. hétfő, 13:29

Bajor sör és marcipán Pilisvörösváron
Certuss a Rotburger sörfőzdében Képgaléria itt!

Pilisvörösváron, egy családi vállalkozásban működő üzemben, bajor receptek alapján igazi házi sörfőzés zajlik. A Rotburger Sörfőzdében az 1993-óta tartó tevékenységet egy két éves tapasztalatszerzés előzte meg, amely során bajorországi sörfőzdéket látogattak meg, majd az egyik dél-bajorországi sörfőzdétől technológiai segítséget is kaptak a tulajdonosok. Még több fotó itt!

A ma már bajor stílusú sörözővel és kellemes hangulatú kerthelyiséggel is kibővített üzemben a főzőüst melegítésére CERTUSS gyors-gőzfejlesztőt használnak.
Az október 5-én megrendezett üzemlátogatáson Jáki András, az üzem vezetője, a jelen lévő nagyszámú vendégseregnek betekintést engedett e Magyarországon szinte egyedülálló sörfőzde technológiai sajátosságaiba, s részletesen bemutatta az ott készülő kiváló minőségű sörfajták jellegzetességeit, alapanyagait.
A német és szlovák alapanyagokból (maláta, komló) készülő, kizárólag természetes anyagokat tartalmazó világos és barna bajor söröket hamar megkedvelte a környék lakossága, akiknek még az évente hazalátogató német rokonaik is nagyon elismerően beszélnek a Rotburgerről.

A technológiai folyamat tehát a főzőüstben kezdődik, ahol történik a cefrézés, vagyis a malátafőzés és aztán a komlóforralás. Ezekhez a folyamatokhoz van szükség a folyamatos gőz-elvétre, mivel a 800 liter 42 fokos vizet fél óránként kell magasabb hőmérsékletre melegíteni a cefrézés során. A komlóforralás esetén 100 fokig kell az üstöt melegíteni, amely egy nagyobb gőzmennyiséget igényel, ez azonban a CERTUSS gőzfejlesztőkhöz speciálisan kifejlesztett égő segítségével könnyedén megoldható.

A 200 kg/h teljesítményű CERTUSS Junior berendezést szinte egy hétvége alatt helyezték üzembe. Jáki András üzemvezető elmondása szerint pénteken szállították le a gépet, és hétfőn már főztek vele. Egy korábbi gőzt előállító berendezés meghibásodása miatt került sor a használt CERTUSS berendezés beszerzésére, amely így már 13 éves kora ellenére is tökéletes állapotban üzemel.
A jelen lévők és a fotók is arról tanúskodnak, hogy a gőzfejlesztő berendezés valóban kis helyet igényel, így a megjelent vendégeknek is csak több csoportban volt lehetséges bemutatni a kazánházat.

Certuss a Szamos üzemében Az üzemlátogatás a vendégek nagy örömére sörkóstolással és egy ízletes bográcsgulyás elfogyasztásával folytatódott, majd a már kisebb körben lezajló szakmai beszélgetések után a meghívottak nagy része a Szamos Marcipán közeli üzemében tett látogatást.

Bihary Kálmán, a Szamos Marcipán technológusa, műszaki vezetője nagy készséggel fogadta az érdeklődőket, s személyesen mutatta meg a CERTUSS kazánházat.

A lelkes szakember nagy elégedettséggel beszélt a gőzfejlesztőről, amellyel elmondása szerint a rendszeres karbantartás mellett még az ő tevékenysége alatt nem volt probléma.

Egy 150 kg/h teljesítményű CERTUSS Junior berendezést használnak a mandulából készülő marcipán főzéséhez az üzemben, amely épp 1-2 hete állt át a szaloncukor szezonra, így folyamatos műszakban dolgoznak.

A marcipán főzés fortélyait Wéber Géza csoportvezetőtől előadásából tudhattuk meg, aki több mint 10 éve irányítja az üzem technológiai folyamatait. Az országszerte közkedvelt Szamos Marcipán termékekhez 6 ezer tonna marcipánt főztek már le a kezdetek óta. Ehhez a sikeres működéshez 14 éve járul hozzá a CERTUSS gőzfejlesztő.

Képgaléria itt!

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.