Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Rovatok > Hírek Új Széchenyi Terv

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!

> Kiadó  


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /web/bepatek/iparihirek.hu/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
Új Széchenyi Terv PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2011. január 05. szerda, 00:00

Márciustól indulnak az új pályázatok

széchenyi terv

A régóta várt új, 2011-2013 közötti Európai Uniós pályázatok több, mint fele ebben az évben lesz elérhető, 2012-2013-ban már fokozatosan szűkülnek a lehetőségek. A vállalkozások támogatását biztosítani hivatott pályázati kiírások legtöbbje a kkv körnek szól és elsősorban vidéki régiókban megvalósuló projektekkel lehet pályázni.

A pályázóknak érdemes a lehető leghamarabb elkezdeni a felkészülést, hogy a várható pályázati dömping ellenére sikerrel pályázzanak - írja a Trade Magazin.
A szakemberek ígérete szerint könnyebb lesz pályázni, mint eddig, és a döntéshozatal valamint a támogatások kiutalása is gyorsabb lesz.
Teljesen új elem a pályázati rendszerben, hogy azon kkv-k, amelyek sikerrel pályáznak, kapcsolódó vállalati képzésekre akár 50 millió Ft támogatást is igényelhetnek. Ezen pályázatok – szemben az eddigi gyakorlattal – önállóan nem pályázhatóak, csak akkor ha a pályázó egy kapcsolódó gazdaságfejlesztési pályázatot is benyújt, s azt támogatásra érdemesnek ítélik. Ezzel az újítással biztosítható, hogy a rendelkezésre álló szabad források ott kerüljenek felhasználásra, ahol a legjobban hasznosulnak.

Mely pályázatokon érdemes indulni?

Eljött az eddig mostohán kezelt mikrovállalatok ideje. Speciális konstrukció készült a számukra (bővebb információ: GOP-2011-211/M és KMOP-2011-121/M). Ennek keretében egy ablakos rendszerben igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást (1-4 m Ft) mikrohitellel kombinálva (1-8 m Ft), mindössze 10%-os önrész mellett. A konstrukció induló vállalkozások számára is elérhető. A pályázat keretében eszközbeszerzés, informatikai fejlesztés (hardver, szoftver) és ingatlan vásárlás illetve fejlesztés is támogatható.

A 2 teljes (365 nap), lezárt évvel már rendelkező kkv-k számára megnyílt a gyorsított elbírálású eszközbeszerzési pályázat (bővebb információ: GOP-2011-211/A és KMOP-2011-121/A). 5-25 m Ft-os támogatás igényelhető eszközbeszerzésre és informatikai beruházásokra, 20%-40%-os támogatási arány mellett (a projekt helyszínétől és a vállalati mérettől függően).

A komplex fejlesztést (eszközbeszerzés, informatikai fejlesztés, ingatlan beruházás, tanácsadás, képzés stb.) tervező kkv-k 15-100 m Ft támogatáshoz is juthatnak 20%-35%-os támogatási arány mellett (bővebb információ: GOP-2011-211/B és KMOP-2011-121/B).

Fenti pályázatok mindegyikénél feltétel, hogy a 2010-es évet bázisként tekintve, az éves átlagos statisztikai létszámot meg kell őrizni, s a személyi jellegű ráfordítások összegét is növelni kell kis mértékben a projekt befejezési évét követő 2. üzleti év végére.

Nagy újdonság, hogy eltűnt az árbevétel növekedést előíró kötelezettségvállalás. Sőt, azon kkv-k is forrásokhoz juthatnak, amelyeket megtépázott a gazdasági válság, s jelentős árbevétel csökkenést szenvedtek el az elmúlt időszakban. Ők az előző ciklusban ki voltak zárva a pályázati rendszerből.

Nem elhanyagolhatóak az innovációs projekteket támogató lehetőségek sem.

A GOP-2011-131/C és a KMOP-2011-114/B (bővebb információért kattintson a linkre) keretében a kkv-k az egész ország területéről igényelhetnek 5-25 m Ft-os támogatást, akár 65%-os támogatási intenzitás mellett. Az elnyert összegből eszközbeszerzés, iparjogvédelmi tevékenység és s új K + F munkakörben dolgozó munkatársak felvétele is támogatható. Ez a konstrukció lehetővé teszi, hogy a kisebb innovációs projekteket megvalósító kkv-k előtt is megnyíljanak az uniós pénzcsapok. A pályázat legnagyobb előnye újdonsága mellett, hogy gyorsított bírálatú lesz.

A Bepatek Kft. pályázatíró partnereinek közreműködésével ingyenes segítséget nyújt pályázati anyagainak elkészítéséhez kizárólag az általa forgalmazott berendezések beszerzésére igényelt támogatások esetén. Kérjen előminősítést pályázni kívánt projektjére és ajánlatot az általa elnyerhető berendezésekre a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen, vagy a 23-521-529-es telefonszámon.

 

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.