Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Rovatok > Hírek Érdekesség: Gőzeke

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!

> Kiadó  


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /web/bepatek/iparihirek.hu/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
Érdekesség: Gőzeke PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2013. október 18. péntek, 00:00

Ha a Georgikon Múzeumban jár

gozeke

A Georgikon volt Európa első mezőgazdasági felsőoktatási intézménye. Gróf Festetics György alapította 1797-ben Keszthelyen – Tessedik Sámuel közreműködésével. A főiskolán az elméleti mellett gyakorlati oktatás is folyt – a gróf külön tangazdaságot csatolt a Georgikonhoz. Az innen kikerülő gazdászok a Festetics uradalomban kamatoztatták tudásukat, mint vezető tisztségviselők.
A Georgikon 1848-ban szűnt meg, amikor a hallgatók a szabadságharcban nemzetőrnek álltak.
Az 1790-es években a Georgikon épületét szállodává alakították, a Majormúzeum 1972-ben nyitotta meg kapuit, s itt került elhelyezésre egy 19. század második feléből származó gőzeke.

Ha ellátogatunk a Georgikon múzeumba sok érdekes dolgot tudhatunk meg abból az időből amikor Magyarország még agrár-nagyhatalomnak számított. Megtudhatjuk, mi volt az a góré, hogyan termesztették a szőlőt, és készítették a borokat a Balaton környékén, valamint megtanulhatjuk, hogyan kell helyesen tárolni a gabonaféléket.

Képet kaphatunk az egykori majorsági gazdálkodásról, milyen volt a cselédek élete az uraság mellett, és láthatunk egy kovács- és bognárműhelyt is.

Az egyik legizgalmasabb kiállítási darab a 19. század második feléből származó gőzeke – amely a múlt század hatvanas éveiben még aktívan kivette a részét a mezőgazdasági munkákból. Ma már csak jelesebb ünnepeken indítják be, ilyenkor óriási élmény kicsiknek nagyoknak.

Forrás: www.west-balaton.hu

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.