CERTUSS látogatás az Árpád Pálinkatanyán Prémium pálinka, házi kolbász, házi szörp, családias hangulat
Nagy Árpád főzőmester
Egy szlovák tájház mintájára épült ház ad otthont a példaértékű magyar családi vállalkozásnak, az Árpád Pálinkatanyának, amely az októberi CERTUSS üzemlátogatás helyszínéül szolgált. Kitűnő ízlésről és stílusérzékről árulkodik a kívül-belül igényesen kivitelezett épület, amelyben egy látványfőzde kialakítására is sor került. Nagy Árpád főzőmester, aki a család 4. generációjaként viseli ezt a nevet az édesapjától tanult mindent, és vette át a pálinkafőzde irányítását. A minőségi pálinkák készítésére létrehozott pálinkatanyán járva a látogató minden pillanatban érezheti a családias légkört. Saját, házi készítésű élelmiszerekkel kiegészítve kínálják a minőségi alapanyagokból készült pálinkákat.
Érdekes programokat, kóstolókat szerveznek csoportok és egyéni látogatók számára egyaránt. Emellett a pálinkafőzés a legmodernebb, számítógéppel vezérelt főzőben zajlik, amely önmagában is megtekintésre érdemes látványt nyújt. Október 15-én a Bepatek Kft a főzdében működő CERTUSS gőzfejlesztő bemutatásával egybekötött szakmai látogatást szervezett meghívott vendégei számára. A vendégek Nagy Árpádtól sokat megtudhattak a főzde technológiai sajátosságairól, a főzés menetéről, a főzdében lévő berendezések működéséről, s a fejlesztési tervekről. Az esemény ideje alatt éppen a málna főzése zajlott, így a párlat illata az egész épületben élvezhető volt.
Árpád Pálinkatanya birs előkészítés
Erjesztés
málna főzése
Az épület mellett a következő idény gyümölcs a birsalma előkészítése, válogatása zajlott. S a melléképületben a vendégek megtekinthették a rozsdamentes acéltartályokat, amelyekben az erjesztésre előkészített gyümölcspépet tárolják. Az erjesztés során a gyümölcscukor élesztőgombák segítségével alkohollá alakul át. A tartályban lévő keverőlapátok pedig biztosítják az egyenletes erjedést. Az erjesztés folyamata 10-14 napot vesz igénybe, amelyet a lepárlás követ. A lepárlás során kétféle technológiát használnak a főzdében: oszlopos és kisüsti. A 2013-ban telepített CERTUSS Junior 500-as gyorsgőzfejlesztő a kisüsti technológiát látja el gőzzel, s máig kb. 2700 üzemórát ment. Nagy Árpád elmondása szerint 20-22 perc alatt fűti fel a 600 literes üstöt a forráspontra. Eddig 140 ezer liter pálinkát főztek a segítségével. Az oszlopos technológia főzőberendezésének gőzzel történő fűtése is folyamatban van, amely fejlesztéssel további jelentős energia megtakarításra kerül sor, mivel a gázégős fűtést ki lehet iktatni majd a rendszerből. ”A CERTUSS gőzfejlesztő óriási előnye, hogy szinte azonnal gőzt állít elő, így a kezelőknek nem kell ¾ órával előbb érkezni a főzés megkezdéséhez.” mondta el Nagy Árpád.
Certuss gőzfejlesztő az Árpád Pálinkatanyán
Certuss gőzfejlesztő az Árpád Pálinkatanyán 2
Biberika János
A kazánházba lépve azonnal szembetűnő volt a tágas tér, amely a nagyvízteres kazánok Certuss gőzfejlesztőre történő cseréje után keletkezett. A Certuss gőzfejlesztők ugyanis a függőleges felépítés miatt nagyon kis helyigényűek, így a házigazdák a felszabadult területnek köszönhetően egy tárolót is ki tudnak alakítani a helyiségben. A szakmai bemutatók után a kedves vendéglátók egy Csabai kolbász kóstolóval látták vendégül a megjelenteket, amelyet 4 féle Prémium pálinka kísért. A formatervezett modern palackokban kínált pálinkák megjelenésükkel méltóan tükrözik a mély szakmai alapokra és értékekre helyezett családi manufaktúra arculatát és tudását.
Árpád Pálinkatanya Csabai kósotoló
Certuss látogatás az Árpád Pálinkatanyán
Árpád Pálinka díszüvegek
Számos díj és elismerés birtokában tekintenek a jövőbe, fejlesztési és bővítési célokkal, amelyhez már az „utánpótlás” is biztosított. Nagy Árpádnak és a szintén vállalkozásban tevékenykedő feleségének idén született meg kisfia, aki az 5.generációt képviselve, a Nagy Árpád nevet kapta. |