Ön itt van most:
Címlap Gőzfejlesztés Rovatok > Hírek Certuss a pálinkafőzésben

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!

> Kiadó  


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /web/bepatek/iparihirek.hu/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
Certuss a pálinkafőzésben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2014. október 16. csütörtök, 00:00

CERTUSS látogatás az Árpád Pálinkatanyán
Prémium pálinka, házi kolbász, házi szörp, családias hangulat

Nagy Árpád főzőmester Nagy Árpád főzőmester

Egy szlovák tájház mintájára épült ház ad otthont a példaértékű magyar családi vállalkozásnak, az Árpád Pálinkatanyának, amely az októberi CERTUSS üzemlátogatás helyszínéül szolgált. Kitűnő ízlésről és stílusérzékről árulkodik a kívül-belül igényesen kivitelezett épület, amelyben egy látványfőzde kialakítására is sor került.
Nagy Árpád főzőmester, aki a család 4. generációjaként viseli ezt a nevet az édesapjától tanult mindent, és vette át a pálinkafőzde irányítását. A minőségi pálinkák készítésére létrehozott pálinkatanyán járva a látogató minden pillanatban érezheti a családias légkört. Saját, házi készítésű élelmiszerekkel kiegészítve kínálják a minőségi alapanyagokból készült pálinkákat.

Érdekes programokat, kóstolókat szerveznek csoportok és egyéni látogatók számára egyaránt.
Emellett a pálinkafőzés a legmodernebb, számítógéppel vezérelt főzőben zajlik, amely önmagában is megtekintésre érdemes látványt nyújt.

Október 15-én a Bepatek Kft a főzdében működő CERTUSS gőzfejlesztő bemutatásával egybekötött szakmai látogatást szervezett meghívott vendégei számára.
A vendégek Nagy Árpádtól sokat megtudhattak a főzde technológiai sajátosságairól, a főzés menetéről, a főzdében lévő berendezések működéséről, s a fejlesztési tervekről. Az esemény ideje alatt éppen a málna főzése zajlott, így a párlat illata az egész épületben élvezhető volt.

Árpád Pálinkatanya birs előkészítés Árpád Pálinkatanya birs előkészítés Erjesztés Erjesztés málna főzése málna főzése

Az épület mellett a következő idény gyümölcs a birsalma előkészítése, válogatása zajlott. S a melléképületben a vendégek megtekinthették a rozsdamentes acéltartályokat, amelyekben az erjesztésre előkészített gyümölcspépet tárolják. Az erjesztés során a gyümölcscukor élesztőgombák segítségével alkohollá alakul át. A tartályban lévő keverőlapátok pedig biztosítják az egyenletes erjedést. Az erjesztés folyamata 10-14 napot vesz igénybe, amelyet a lepárlás követ.

A lepárlás során kétféle technológiát használnak a főzdében: oszlopos és kisüsti.

A 2013-ban telepített CERTUSS Junior 500-as gyorsgőzfejlesztő a kisüsti technológiát látja el gőzzel, s máig kb. 2700 üzemórát ment. Nagy Árpád elmondása szerint 20-22 perc alatt fűti fel a 600 literes üstöt a forráspontra. Eddig 140 ezer liter pálinkát főztek a segítségével. Az oszlopos technológia főzőberendezésének gőzzel történő fűtése is folyamatban van, amely fejlesztéssel további jelentős energia megtakarításra kerül sor, mivel a gázégős fűtést ki lehet iktatni majd a rendszerből.
”A CERTUSS gőzfejlesztő óriási előnye, hogy szinte azonnal gőzt állít elő, így a kezelőknek nem kell ¾ órával előbb érkezni a főzés megkezdéséhez.” mondta el Nagy Árpád.

Certuss gőzfejlesztő az Árpád Pálinkatanyán Certuss gőzfejlesztő az Árpád Pálinkatanyán Certuss gőzfejlesztő az Árpád Pálinkatanyán 2 Certuss gőzfejlesztő az Árpád Pálinkatanyán 2 Biberika János Biberika János

A kazánházba lépve azonnal szembetűnő volt a tágas tér, amely a nagyvízteres kazánok Certuss gőzfejlesztőre történő cseréje után keletkezett. A Certuss gőzfejlesztők ugyanis a függőleges felépítés miatt nagyon kis helyigényűek, így a házigazdák a felszabadult területnek köszönhetően egy tárolót is ki tudnak alakítani a helyiségben.
A szakmai bemutatók után a kedves vendéglátók egy Csabai kolbász kóstolóval látták vendégül a megjelenteket, amelyet 4 féle Prémium pálinka kísért.
A formatervezett modern palackokban kínált pálinkák megjelenésükkel méltóan tükrözik a mély szakmai alapokra és értékekre helyezett családi manufaktúra arculatát és tudását.

Árpád Pálinkatanya Csabai kósotoló Árpád Pálinkatanya Csabai kósotoló Certuss látogatás az Árpád Pálinkatanyán Certuss látogatás az Árpád Pálinkatanyán Árpád Pálinka díszüvegek Árpád Pálinka díszüvegek

Számos díj és elismerés birtokában tekintenek a jövőbe, fejlesztési és bővítési célokkal, amelyhez már az „utánpótlás” is biztosított. Nagy Árpádnak és a szintén vállalkozásban tevékenykedő feleségének idén született meg kisfia, aki az 5.generációt képviselve, a Nagy Árpád nevet kapta.

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.