Ön itt van most:
Címlap Mosodatechnológia Rovatok > Hírek A várható pályázatokról

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!

> Kiadó  


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /web/bepatek/iparihirek.hu/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
A várható pályázatokról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2014. február 24. hétfő, 00:00

Az Uniós források 59%-a kerülhet a gazdaságba

A European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet szakembereinek véleménye szerint a közeljövőben pályázati támogatásból beruházni kívánó vállalkozások számára érdemes a pályázati lehetőségekre előre felkészülni, még a pályázati kiírás megjelenése előtt.

Célszerű a szükséges előminősítéseket elvégezni, az ajánlatokat bekérni, a szerződéseket megkötni, mert az idei első félévben megjelenő pályázatok még rövid határidősek lesznek, azoknak lesz nagyobb esélyük pályázatot elnyerni, akik még az elején, az elsők között adják be a pályázatokat, vagyis a pályázat kiírásakor kész anyaggal rendelkeznek.

Magyarországnak összesen 7300 milliárd forint EU-s forrás áll majd rendelkezésére a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban. A pénz 60 százaléka a gazdaságba megy, 40 százaléka a humán- és reál-infrastruktúra hatékony fejlesztésére jut.

A pénzügyi keretek 2013 szeptember végéig még nem kerültek hivatalosan elfogadásra, de a tagállamok és az európai intézmények között megszületett kompromisszumok alapján Magyarország valószínűleg 20,5 milliárd euró uniós támogatásra számíthat (2011-es árakon számolva, az agrár- és vidékfejlesztési források nélkül).

2014-20 évi EU költségvetési időszak várható pályázatai:

A 2014-2020-as időszakra vonatkozóan a kormány az Új Széchenyi Tervet tekinti az aktuális stratégiai programjának, mely igazodik az EU 2020-as célkitűzésekhez. A magyar fejlesztési terveket tartalmazó, úgynevezett Partnerségi megállapodás benyújtása után, amelyet a tervek szerint 2014 első negyedévében fogad el Brüsszel. Magyarországnak nem feltétlenül kell megvárnia az elfogadást, előbb is kiírhatja már az új pályázatokat azon pályázatoknál, amelyek már a jelenlegi ciklusban is futottak és sikeresek voltak.

A rendelkezésre álló 7300 milliárd forintból a legnagyobb részt a vállalkozások fejlesztésére rendelkezésre Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) a mostani GOP utódja tartalmazza mintegy 2870 milliárd forint értékben. A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) 3,5%-a a teljes keretnek 260 milliárd forint értékben.

A GINOP főbb céljai:

  1. foglalkoztatás növelése és a munkahelyteremtés,
  2. vállalkozások és a kiemelt növekedési potenciállal rendelkező ipari és szolgáltatási ágazatok, térségek, versenyképességének növelése,
  3. K+F+I tevékenységek ösztönzése és a tudásgazdaság erősítése,
  4. infokommunikációs fejlesztések és az IT gazdaság fejlesztése,
  5. megújuló energia felhasználás és energiahatékonyság-növelés ösztönzése.
A legnagyobb támogatásra a KKV szektorban számíthatnak :

1. KKV-k versenyképességének és hatékonyságának fejlesztése (658 Mrd forint)

1.1.   Kiemelt növekedési ágazatok és iparágak célzott, innováció- és versenyképesség orientált fejlesztése
1.2.   Üzleti infrastruktúra fejlesztése
1.3.   Hálózati gazdaság fejlesztése
1.4.   Kiemelt növekedési zónák és térségek célzott gazdaságfejlesztési programjai
1.5.   Vállalkozások megújuló energia felhasználását és energiahatékonyság-növelését célzó kombinált fejlesztéseinek támogatása

Ennek a legfontosabb célkitűzései a következők, amely témákban a pályázatok várhatóak:

  • Növekedésünk Alapjai: Kiemelt ágazatok fejlesztése, Kiemelkedő jelentőségű egyedi projektek, programok támogatása, Nem kiemelt ágazatok fejlesztése.
  • Pénzügyi eszközök és szolgáltatások fejlesztése: Pénzügyi eszközök hozzáférhetőségének javítása, Pénzügyi intézményrendszer fejlesztése, egyszerűsítése.
  • Üzleti infrastruktúra fejlesztése: Telephely-szolgáltatást nyújtó infrastruktúra minőségi fejlesztése (inkubátorházak, ipari, tudományos és technológiai parkok, ipari területek), Piacra jutást segítő szolgáltatásokat nyújtó infrastruktúra minőségi fejlesztése (kereskedőházak, logisztikai központok).
  • Hálózati gazdaság fejlesztése: Klaszterek fejlesztése, Beszállítói hálózatok és egyéb vállalati együttműködések ösztönzése.
  • Beruházás-ösztönzés a munkahelyek teremtése és megtartása érdekében: Új munkahelyek teremtésének, meglévők megőrzésének ösztönzése technológia- és telephely-fejlesztési beruházások támogatásával, Munkaerő-mobilitás javítását célzó beruházások támogatása, Atipikus és családbarát foglalkoztatási formák alkalmazását elősegítő beruházások támogatása, Kiemelt esélyegyenlőségi célcsoportok foglalkoztatását és vállalkozásindítását célzó beruházások támogatása.

A Bepatek Kft, az általa forgalmazott gépek beszerzése (mosodai berendezések) esetén a pályázatok elkészítésében együttműködő partnerén, az ECC Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézeten keresztül segít a projektekhez szükséges forrásokat megszerezni. További információk a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen, vagy a 0623-521-529-es telefonszámon érhetők el.

 

 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.