Ön itt van most:
Címlap Mosodatechnológia Rovatok > Hírek A nedves tisztítás előretörése

> Cikkajánló  

Nincs megjelenítendő elem, kérem ellenőrizze a beállításokat!

> Kiadó  


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /web/bepatek/iparihirek.hu/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
A nedves tisztítás előretörése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Horváth Andrea   
2009. szeptember 23. szerda, 15:38

Egy nürnbergi szakiskola gyakorlati képzése

Ipso ipari mosógép

Egy nürnbergi szakiskola 60 kezdő textiltisztító diákja kapott egy német cég jóvoltából Ipso mosó-csavarógépet és szárítógépet. Mivel az oktatás alaptémája a nedves tisztítás, egy másik cég, a Seitz segítségével a hozzá szükséges anyagokat, nedves tisztitó termékeket és egy szivattyúrendszert is a rendelkezésükre bocsátottak. Így a gyakorlati képzés magas színvonalon tud megvalósulni. A nürnbergi szakiskola tanulói textiltisztítókként fejezik majd be tanulmányaikat, s a különleges körülményeket nagy örömmel fogadták, amelyet az iskolába lépve a tantermek képe is fokoz: szennyesruha halom fogadja őket a bejáratnál.
A gépek segítségével a nedvestisztítást üzemi körülmények között tudják majd bemutatni a diákoknak - mondta nyitóbeszédében Heimo Steinman iskolaigazgató. Gabrielle Dechsler tanárnő szerint mivel így már a nedvestisztítást is oktathatják diákjaiknak a jövőbeli trendeket is elő tudják készíteni. Az a véleménye, hogy a piacon maradáshoz manapság mindenképp szükséges a nedvestisztítás.Mivel ez a terület napról - napra fontosabbá válik, újabb eljárásokat szükséges kifejleszteni.
A szivattyúrendszert, amit a Seitz cég az iskola rendelkezésére bocsátott, 7-20 kg-os mosógépek számára alakították ki és mind az intelligens, számítógép vezérelt gépek, mind a kártyás, illetve rögzített programozású gépek számára alkalmas. Ehhez tartozik még az ún. Low –Level – Alarm, ami röviddel a dob kiürülése előtt jelez.
Drechsler tanárnő hangsúlyozta, hogy a szivattyútechnika, amit a Seitz cég adományozott nemcsak egy szivattyú a nedvestisztítás számára, hanem egy olyan technika, ami a tisztítógépekhez is beilleszthető.
A tisztító szalonok is abban reménykednek, hogy az üzemek profitálhatnak a tanoncok nedvestisztítás ismeretéből. szárítógép
Az iskola az újonnan megszerzett Ipso mosó – csavarógépen és szárítón keresztül bizonyítja, hogy a jövő irányvonalait felismerte. Éppen azért, mert a textíliák változnak fontos a korral haladni és a tisztítás problémás területein megfelelő alternatívákkal rendelkezni.
A nedvestisztítás előnyeit Michael Musselmann, a Seitz cég képviselője mindenek előtt abban látja, hogy nagyon sok nedveskötésű szennyeződés jobban eltávolítható általa. Ahogyan „Egyszerűen létezik olyan áruválaszték, ruházat bizonyos szennyeződésekkel, amelyek vizes oldatban lényegesen jobban oldódnak. Némely folthoz azonban egy nagyon jó vasalónő, vagy vasalógép szükséges.”
Abban az esetben, ha a textíliákat a gépből kiveszik és csak a következő napon vasalják ki, nem lehet jó eredményt elérni. Az ilyen hibák elkerülésére a második évfolyamtól kezdve évente 8-9 hetes kurzusokban gyakorolják a diákok a nedvestisztítást.
Gabrielle Dechsler fontosnak tartja, hogy a textilgyártók a kezelési útmutatón ne a dézsát jelenítsék meg, hanem a „W” jelzést, különben megtévesztik a vásárlókat és azt hiszik otthon maguk kimoshatják a ruhát.
Michael Musselmann a tisztítószalonok között „sajnos csak” 50%-ra becsüli a nedvestisztítók számát. Ennek ellenére a „W” ismertetőjel egyre inkább forgalomba kerül és egyszer majd olyan fontos lesz, mint a „P” a perklóretilén jelzésére. Az áruválasztékot, melyeket nedvestisztítással eredményesen lehet kezelni 70-75 %-ra saccolja. Eckhard Treyße reméli, hogy a szponzorált gépekkel emelték a nedvestisztítás népszerűségét. Meggyőződése, hogy a nedvestisztítás nélkülözhetetlen egy tisztító szalonban.
A nedvestisztítás előnyeit most a nürnbergi szakiskola diákjai gyakorlatban is tesztelhetik a két nagy halom szennyessel és az új gépekkel.

Magyarországon a TMTE indít hasonló jellegű képzéseket, amelyeken évente 40-50 szakember szerez szakmunkás bizonyítványt.
A képzést ajánlják a textiltisztítással, ipari és egészségügyi mosással foglalkozó cégek munkatársainak, egyéni és kisvállalkozóknak, mindazoknak, akik ezen a területen vállalkoznak, illetve vállalkozás indítását, bővítését tervezik.
A TMTE a 2009/10 –es tanévben is elindította az OKJ „Vegytisztító- kelmefestő- mosodás” felnőttképzést.
Érdeklődni a képzésről a következő e-mail címen lehet: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.





 
---
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.